Mırra nedir;

Mırra Kahve çekirdeğinin kaynatılarak elde edildiği kahve ürünüdür. Mırra Filtre kahveye benzetilir ancak filtre kahve değildir Mırra ile Filtre kahve arasındaki fark Filtre kahve damıtılarak elde edilir mırra ise kaynatılarak elde edilir.

Mırra; üzerine yüklenen anlam ile ünlenmiştir. Keza yöremizde Mırra daha çok Taziyelerde (Yas’larda) taziye sahibi tarafından misafirlerine ikram edilir Bu sayede Taziye sahibi “bizim acımız vardır” dercesine misafirine sessiz derdini anlatır, misafirde kendisine ikram edilen mırrayı içerek “biz buraya acını paylaşmaya geldik” diyerek sessiz bir şekilde taziye sahibine kendisini ifade eder. Misafir kendisine ikram edilen mırra fincanını yere bırakırsa gerek cenazeye gerekse taziye sahibine saygısızlık etmiş gibi görülür bu misafir yanlışlıkla bu işi yapmış ise mırra ikram edilen fincanın içerisini altın ile doldurarak ikramı veren kişiye teslim eder ve özür dilemiş olur. Ancak son dönemlerde bu tür şeylere dikkat edilmez.


Mırra Nasıl Yapılır;

Mırra ; 1 kğ Koyu kavrulmuş kahve çekirdeğini taş değirmenler aracılığıyla un haline getirilmiş şekilde temin edilir. Temin edilen kahve büyükçe bir tencereye konulur. Kahve miktarının iki katı (2,5 Lt) kadar su tencereye ilave edilir ve kısık ocakta kaynamaya bırakılır tenceredeki su miktarı yarıya (1,5 lt seviyesine ) düşünceye kadar kaynatılır. Kaynatılan kahve dinlenmeye alınır genelde bir gün dinletilir. Dinlenen kahve Tülbent gibi çok ince süzgeçten geçirilir. Ve uygun şişeye konur. Bundan sonrası içeceğiniz ölçekte mırra kahvesini cezveye alıp kaynatmak ve fincanlarla servi etmek. Mırra çok acı bir halde olduğu için herkes içemeyebilir bu sebeple mırra   fincanlara bir yudum şekilde bırakılır ve teksefer de içilir.